Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Δράση «Ζ» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φόρος τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το Σάββατο 26 Μαΐου τη Δράση «Ζ». Πρόκειται για μια θεατρική αναπαράσταση που αποτελεί φόρο τιμής του ΚΘΒΕ στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η Δράση «Ζ» η οποία θα παρουσιαστεί, σε σύλληψη Γρηγόρη Καραντινάκη και σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Ρήγα, στους αυθεντικούς χώρους της υπόθεσης Λαμπράκη ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2011. Αποφασίστηκε, όμως, τελικά να πραγματοποιηθεί το 2012, για να συμπέσει με τα 100 χρόνια από την γέννησή του αλλά και με τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την προσωπικότητα και τη δράση του παραμένει και σήμερα ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης. Η ζωή και ο θάνατος του ενέπνευσαν τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό στο περίφημο πολιτικό του μυθιστόρημα με τον τίτλο «Ζ», το οποίο μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά το 1969, με πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν (στο ρόλο του Λαμπράκη), τον Ζαν- Λουί Τρεντινιάν (στο ρόλο του ανακριτή Σαρτζετάκη) και την Ειρήνη Παπά (στο ρόλο της συζύγου του Λαμπράκη).

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ


Η «Δράση Ζ» είναι μια ακόμη έξοδος του Κ.Θ.Β.Ε. στην πόλη. Μετά το «Θέατρο στα Καφέ», το «Θέατρο Κατ’Οίκων», το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μετατρέπει την πόλη σε σκηνικό και προτείνει την διείσδυση της μαγείας του θεάτρου στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μέσω της θεατροποίησης της ζωής, επιχειρείται η δυνατότητα διαφυγής από την κανονικότητα και η έξοδος προς μια προβολή του εαυτού μας όπου η φαντασία, το όνειρο και η ποίηση έχουν τον πρώτο λόγο.

Με την θεατροποίηση ενός κομβικού γεγονότος της ιστορίας της πόλης, που είναι η υπόθεση Λαμπράκη, το ΚΘΒΕ κρατώντας αυστηρές αποστάσεις από την πολιτική διάσταση, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο νόημα του οράματος Λαμπράκη: δηλαδή στην ενοποιό δύναμη της ειρήνης μέσα στον κοινωνικό ιστό και στην μεταστροφή της βίας σε δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης.
Ιδωμένη απ’αυτή την σκοπιά, η «Δράση Ζ» αποτελεί μια από τις συμμετοχές του ΚΘΒΕ για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Ευχαριστούμε την οικογένεια Λαμπράκη, την οικογένεια Τσαρουχά, τον Β. Βασιλικό, τον Κ. Γαβρά, τον Γ. Ρωμαίο που συμμετέχουν στη «Δράση Ζ». Επίσης, το Ράδιο-Θεσσαλονίκη και την ΕΡΤ3 για τη στήριξη του εγχειρήματος, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΑΒ, τον ΟΑΣΘ και τους άλλους φορείς της πόλης για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, στους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής μας και στους εθελοντές που συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Η Δράση «Ζ» του ΚΘΒΕ, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 26/5/2012, θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. από τη συμβολή των οδών Ερμού & Βενιζέλου, το σημείο όπου βρίσκεται και το μνημείο Γρηγόρη Λαμπράκη. Στην εκδήλωση, θα παραστεί ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός ο οποίος θα απαγγείλει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο του «Ζ», ενώ από οθόνες που θα εγκατασταθούν στο σημείο θα προβάλλονται πλάνα από την ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά. Παράλληλα, θα εκφωνηθούν ομιλίες από τον γιό του αγωνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη, την κόρη του βουλευτή Γ. Τσαρουχά (που δέχτηκε και αυτός επίθεση εκείνη την ημέρα) κ. Καίτη Τσαρουχά, από τον πολιτικό, δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Ρωμαίο (του οποίου η μαχητική του αρθρογραφία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη των γεγονότων) και θα αναγνωσθεί χαιρετισμός του Κώστα Γαβρά.

Στη συνέχεια, θα γίνει θεατρική αναπαράσταση των γεγονότων της ημέρας εκείνης από ηθοποιούς του Κ.Β.Θ.Ε., σπουδαστές της Δραματικής Σχολής και εθελοντές που παίρνουν μέρος στη «Δράση Ζ», ενώ θα ακολουθήσει μια συμβολική πορεία με αναμμένα κεριά, από το πεζοδρόμιο (η οποία δεν θα διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων) με διαδρομή από το σημείο του δρώμενου και κατεύθυνση προς τις οδούς Βενιζέλου και Εγνατία.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, επί της οδού Εγνατίας θα γίνουν δύο στάσεις: μία στάση -φόρος τιμής στον βουλευτή Γιώργο Τσαρουχά- και μία ακόμη στάση για να ακουστεί το τραγούδι «Μέρα Μαγιού», από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. (Είναι το τραγούδι με το οποίο, πάνω από 500.000 κόσμου, συνόδευσαν τη σορό του Γρηγόρη Λαμπράκη στην κηδεία του, αν και ο «Επιτάφιος» γράφτηκε από τον Γιάννη Ρίτσο τον Μάιο του 1936, με αφορμή την αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης των απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη).

Τέλος, η πορεία θα καταλήξει στην είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξέπνευσε τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, για να αποθέσουν οι συμμετέχοντες λουλούδια και κεριά στο σημείο που θα ολοκληρωθεί η «Δράση Ζ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...