Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά - ΟΛΕΣ οι παραστάσεις της περιοδείας

Την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης» ανεβάζει φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης σε καλοκαιρινή περιοδεία.

Το έργο γράφτηκε το 1958 και έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από τον θίασο Μαίρης Αρώνη - Ντίνου Ηλιόπουλου - Διονύση Παπαγιαννόπουλου και παραμένει από τα πιο αγαπημένα έργα της ελληνικής θεατρικής σκηνής.

Στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε το 1962 σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος υπέγραφε με το όνομα του μοντερ Ανδρέα Ανδρεαδάκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ταινιών που είχε σκηνοθετήσει εκείνο το έτος. Η ταινία με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο άφησε εποχή και έγινε τεράστια επιτυχία.

Η ιστορία

Ένας φτωχός λογιστής, υπερβολικά έντιμος, ο Τιμολέων Λάμπρου, βρίσκει στο δρόμο ένα πορτοφόλι και χωρίς να το σκεφθεί, πάει κατευθείαν στο σπίτι του κατόχου του, στρατηγού εν αποστρατεία, για να το παραδώσει. Ο στρατηγός, εντυπωσιασμένος από την τιμιότητά του, τον διορίζει λογιστή στην εταιρεία του, όπου όπως αποδεικνύεται ότι γίνονται μεγάλες καταχρήσεις. Όταν τις ανακαλύψει, ο Λάμπρου που για να παίρνει θάρρος αναγκάζεται να πίνει, τις αποκαλύπτει στον στρατηγό, αλλά αντί για επιβράβευση βρίσκεται στη… φυλακή. Αιτία η σύζυγος του στρατηγού Λία που καλύπτει τον αδελφό της χωρίς να ξέρει ότι έχει καταχραστεί τα χρήματα του οργανισμού, κατηγορώντας το λογιστή για τρελό, απατεώνα και "εναντίον του συστήματος", κάτι που συνήθως κάνει το στρατηγό έξαλλο. Όταν όμως αντιληφθεί την πραγματικότητα, η Λία θα δώσει τη λύση αποκαλύπτοντας όλη την αλήθεια και βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Παρότι το έργο γράφτηκε πριν από 55 χρόνια παραμένει επίκαιρο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς: «ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια».

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Βασίλης Μυριανθόπουλος, τα σκηνικά η Άση Δημητρολοπούλου, τα κοστούμια οι Άση Δημητρολοπούλου - Ελένη Δουνδουλάκη, τους φωτισμούς ο Στράτος Κουτράκης.

Πρωταγωνιστεί η Υρώ Μανέ. Μαζί της οι: Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Σταύρος Μερμήγκης, Χρύσα Κλούβα, Μαρία Γίτσα.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δήμο Λαμιέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη παράσταση έχει την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Τέλος χορηγός της παράστασης είναι και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ΕΖΑ.

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Δεύτερο 12 Αυγούστου 9:30  Καλλονή Λεσβου, Αύλειος Χώρος Δημοτικού Σχολείου
Τρίτη 13 Αυγούστου 9:30 Μανταμάδος Λέσβου, Πολύκεντρο
Παρασκευή 16 Αυγούστου 9:30 Αρμόλια Χίου, Πλατεία Αρμολίων
Σάββατο 17 Αυγούστου 9:30 Καρδαμυλα Χίου , Ανοιχτό Θέατρο Αδαμάντιος Λεμός
Κυριακή 18 Αυγούστου 9:00 Βροντάδος Χίου, Δασκαλόπετρα
Τετάρτη 21 Αυγούστου 9:00 Συκιές, Ανοιχτό Θέατρο Μάνος Κατράκης
Σάββατο 31 Αυγούστου 9:00 Καρπενήσι, Αμφιθέατρο Βασικής Βιβλιοθήκης

Σεπτέμβριος
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 9:00 Λιβαδειά Θέατρο Κρύας
Δευτέρα 9  & Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου Λαμία Θερινό Δημοτικό Θέατρο
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 9:00  Παπαγου, Κηποθέατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...