Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Τελευταίες παραστάσεις Καραγκιόζη Από τον Καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα Ανάμεσα στους Μέρμηγκες, το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών και το εργαστήριο MUSIC* του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσιάζει τις δύο τελευταίες παραστάσεις Καραγκιόζη στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο θρίαμβος των σκιών: Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών μέσα από το έργο του Καραγκιοζοπαίκτη Κώστα Μάνου», στο Θέατρο (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Παραστάσεις:
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, «Το στοιχειωμένο ξενοδοχείο»
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, «Ο Καπετάν Γκρης»

Ώρα έναρξης: 20:00, Διάρκεια παραστάσεων: 60΄

Το Θέατρο Σκιών δημιουργήθηκε και άνθισε σε περιόδους κρίσης, σε πολλές και διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Προέκυψε ως μία ανάσα σαρκασμού και αυτοσαρκασμού με κύριο και πιο διάσημο μεσογειακό εκπρόσωπο, τον Καραγκιόζη. Το έργο, το ήθος, οι μακροχρόνιες μελέτες και η συλλογή υλικού του Κώστα Μάνου, η οποία χρονολογείται από το 1920, δίνουν την αφορμή για μία μεγάλη γιορτή του πολιτισμού του Θεάτρου Σκιών. Στις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, ο Καραγκιόζης, η αγαπημένη λαϊκή φιγούρα Ελλήνων και όχι μόνο, θα ζωντανέψει στα μάτια μικρών και μεγάλων προσφέροντας μία ώρα διασκέδασης στους ρυθμούς του Καραγκιόζη.

Στην έκθεση «Ο θρίαμβος των σκιών», στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης επιχειρείται η ανασύνθεση της πολύπλευρης προσωπικότητας του σημαντικού λαϊκού δημιουργού Κώστα Μάνου (1902-1970), ο οποίος μαζί με ορισμένους ακόμα ομότεχνούς του, έθεσε τους κανόνες της Τέχνης του Ελληνικού Καραγκιόζη. Μέσα από το έργο του -ζωγραφική, φιγουροποιΐα, σενάριο, σκηνοθεσία, υποκριτική, μίμηση- και με οδηγό τον γιο και συνεχιστή της τέχνης του, Μίμη Μάνο, απεικονίζεται μία ολόκληρη εποχή κατά την οποία το Θέατρο Σκιών μεσουράνησε και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην νεοελληνική τέχνη αλλά και την κοινωνία.

*Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
http://www.music.tuc.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...