Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

«ΘΑ ΖΗΣΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥΛΙ» στον Πολυχώρο Χυτήριο

Σάββατο 15 και 22 Φεβρουαρίου και ώρα 8.00 μ.μ.


Η μουσική παράσταση «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί» - «τιμητική» για τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, Ζακ Ιακωβίδη ανεβαίνει για δύο Σάββατα (15 και 22 Φεβρουαρίου) στο «Χυτήριο», με την επιμέλεια του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αντώνη Πρέκα.


Παρουσία του συνθέτη και υπό τους ήχους της Λαϊκής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου, ο Φίλιππος Νικολάου, η Κλειώ Δενάρδου, ο Γιώργος Γερολυμάτος, ο Γιάννης Πετρόπουλος, η Νάντια Καραγιάννη, ο τραγουδοποιός Παντελής Αμπαζής, αλλά και οι νεότεροι ερμηνευτές Θάνος Ολύμπιος, Πέρσα Σέργη και Νίκος Καραγιάννης θα τραγουδήσουν «θρυλικές» επιτυχίες όπως: «Να το πάρεις το κορίτσι», «Είναι μια ώρα δύσκολη», «Η κανάρα» «Την αγαπούσα παραδέχομαι», «Σαν της γαρδένιας τον ανθό» και πολλές ακόμη διαχρονικές και αξέχαστες...
Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Καλαϊτζής.

Ζακ Ιακωβίδης:

Ο Ζακ Ιακωβίδης (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιακόμπ Μπενβενίστε), συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες του τόπου.

Ο θεατρικός κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, τον  χαρακτηρίζει  «ογκόλιθο της μουσικής για την επιθεώρηση και τον ελληνικό κινηματογράφο» που λάμπρυνε το ελληνικό τραγούδι με πρωτότυπες, για την εποχή του, μελωδίες γράφοντας όχι μόνο ελαφρά τραγούδια, αλλά και κομμάτια ρεμπέτικου ύφους, φεστιβαλικά, έντεχνα, ποπ, σατιρικά, δραματικές μπαλάντες, λαϊκά και θεατρικά.

Η ιστορία της ζωής του μοιάζει με γλυκόπικρο τραγούδι : εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε το 1925 από πατέρα έμπορο, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα πουλώντας οικιακά και γραμμόφωνα. Μεγάλωσε στη γειτονιά της τότε πλατείας Αγάμων, της σημερινής πλατείας Αμερικής, δηλαδή  και ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Στην κατοχή όλη η οικογένεια συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέλσεν. Έζησε σε φριχτές συνθήκες και επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα μετά από τρία βασανιστικά χρόνια.

Έγραψε το πρώτο του τραγούδι σε στίχους του Μίνου Μάτσα. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν η «Αγαπούλα» με τον Φώτη Πολυμέρη. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους Κούλα Νικολαϊδου, Νίκο Γούναρη, Τώνη Μαρούδα. Τριτοετής της Φυσικομαθηματικής Σχολής διέκοψε τις σπουδές του για να καταταγεί εθελοντής στο στρατό, κερδίζοντας μια θέση στην μπάντα της χωροφυλακής. Μετά την απόλυσή του συνεργάσθηκε με τον Νίκο Μουρκάκο, που είχε φωνή βελούδινη. Η "ψαγμένη" Καίτη Μπελίντα τον έμπασε στην επιθεώρηση όπου δοξάστηκαν. Και ακολούθησαν επιτυχίες με την Μαριάνα Χατζοπούλου, τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Παμέλα, τη Βέμπο, τη Μαίρη Λίντα, τη Τζένη Βάνου . Ξεχωριστή η συνάντησή του με τον Πάριο που του έγραψε το σουξέ «Την αγαπούσα παραδέχομαι». . Έχει γράψει επίσης τη μουσική σε τηλεοπτικές σειρές όπως το «Λούνα Παρκ», «Η Λάμψη» , «Η καλή πεθερά» κ.α.
Τον Φεβρουάριο του 2011 τιμήθηκε στον Παρνασσό για την προσφορά του στον πολιτισμό από τον Σύλλογο Φίλων της Ελαφράς Μουσικής .
Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Κάτια Αθανασίου.

«Σήμερα , σταθερά ακμαίος, ο Ζακ , κόντρα στα σαθρά ήθη της μουσικής, δεν το βάζει κάτω. Στο εργαστήρι του στην Κυψέλη , σαν από θαύμα τη φύσης, δουλεύει νέες μουσικές».

Σάββατο 15 και 22 Φεβρουαρίου 2014
Ώρα Έναρξης: 8.00 μ.μ.
Γενική είσοδος 12 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται κρασί ή μπύρα ή αναψυκτικό)

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΧΥΤΗΡΙΟ
Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός (στάση μετρό: Κεραμεικός)
τηλ.: 2103412313

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...