Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

“Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας” στο θέατρο ELIART

“Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας” Του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00 στο θέατρο ELIART, Κων/πόλεως 127 Βοτανικός


 Μια οικογένεια που ξεπέφτει οικονομικά και ζει στα όρια της φτώχιας. Ένα μυστικό που κρατιέται στην οικογένεια 300 χρόνια: «Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας».

Το σπουδαίο αυτό θεατρικό έργο της Γρηγορίου Ξενόπουλου παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Εliart από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη.


Κοντέσσα Βαλέραινα η εξαιρετική ηθοποιός Μαρία Σκούντζου

Λίγα λόγια για το έργο
Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Ζάκυνθο, όπου οι Βαλέρηδες, αρχοντική γενιά, έχουν ξεπέσει οικονομικά, αγγίζοντας τα όρια της φτώχιας. Η  κοντέσσα Βαλέραινα κατέχει μια συνταγή που πηγαίνει από Βαλέραινα σε Βαλέραινα και  θεραπεύει την «θέλλα» των ματιών. Η οικογένεια όμως έχει περιπέσει σε τέτοια κατάντια που τα παιδιά της κοντέσσας την πιέζουν να ομολογήσει το μυστικό της γιατροσόφι  και να πουλήσει την συνταγή σε κάποιον έμπορο, ώστε να αποφύγουν τον ξεπεσμό.  Η Βαλέραινα, η οποία αντιστέκεται σθεναρά, θα υποκύψει τελικά στη μεγάλη πίεση που δέχεται; Θα καταφέρει άραγε να μείνει συνεπής στον όρκο της;

Το έργο παρουσιάστηκε στη ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου το 1904 με την Ευαγγελία Παρασκευοπούλου και ξαναπαίχτηκε το 1918 από το θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη.  Την κοντέσσα Βαλέραινα ερμήνευσαν μεγάλες πρωταγωνίστριες, όπως η κυρία Κυβέλη, η Αννα Συνοδινού,  η Νίκη Τριανταφυλλίδη η Τζένη Ρουσσέα και η Αλίκη Νορ.

Η «κοντέσσα Βαλέραινα» έρχεται από το χθες για να μας μιλήσει για το σήμερα. Ζώντας σε μια εποχή που τα μεγάλα ιδανικά «ξεπουλιούνται» όσο όσο για τα λεφτά, το ήθος, η ευγένεια και οι αρχές υποχωρούν μπροστά στην ανάγκη που μας δημιούργησα οι καταστάσεις. Το αριστούργημα του Ξενόπουλου αποδεικνύεται τόσο σημερινό κι επίκαιρο όσο ποτέ, παρόλο που γράφτηκε πριν από 110 χρόνια.

Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης, με εξαιρετικές δουλειές στο ενεργητικό του, “επιχειρεί” θεατρικά να αναδείξει σκηνοθετικά τόσο την διαχρονικότητα, όσο και το καλλιτεχνικό μεγαλείο του “Μυστικού της κοντέσσας Βαλέραινας”. Κλειδί για το εγχείρημα αποτελούν η  επιτυχημένη ηθοποιός Μαρία Σκούντζου, που αποφασίζει να μας χαρίσει μια ακόμη μεγάλη ερμηνεία, καθώς και ένα σύνολο ταλαντούχων ηθοποιών, Αννέτα Παπαθανασίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ελένη Βουτυρά, Κώστας Ζέκος, Στέλιος Καραγεωργίου.

Οι παραστάσεις ξεκινούν την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου και θα παίζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ μέχρι την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου.

Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 90 λεπτά

Είσοδος: 15 € -  Φοιτητές  & Άνεργοι : 10 €

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3477677 (18:00 – 21:00)
                             
Στο Θέατρο «Eliart», Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός -  Μετρό: Κεραμεικός


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία:  Γιώργος Φρατζεσκάκης
Σκηνικό – Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά, Γιώργος Φρατζεσκάκης                                                                      
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά, Στέλιος Καραγεωργίου
Φωτογραφίες: Frank Kotsos photography, Γεράσιμος Μηνιάτης
Παραγωγή: Εταιρία θεάτρου ΕΛΙΑ

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μαρία Σκούντζου
Αννέτα Παπαθανασίου
Χρήστος Ευθυμίου
Ελένη Βουτυρά
Κώστας Ζέκος
Στέλιος Καραγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...