Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

AΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ | Meisner Technique με τον Δημήτρη Κομνηνό

Sanford Meisner
Sanford Meisner (Photo credit: theatrefutures)

«Τhe only way out is through» 

Sanford Meisner

Το THEATROVICTORIA διοργανώνει τρίμηνο Σεμινάριο Υποκριτικής με τίτλο “Αναζητώντας την Αλήθεια | Meisner Technique” με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κομνηνό, από Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 και κάθε Τετάρτη (15:30 – 19:30) έως την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014.
Για το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου, θα επιλεχθούν 14 άτομα, κατόπιν ακροάσεως, 7 αγόρια και 7 κορίτσια, απόφοιτοι δραματικών σχολών. 
Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 στις 11:00 πμ. και δεν απαιτείται καμία προετοιμασία από τους συμμετέχοντες.Λίγα λόγια για το σεμινάριο:

AΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ | Meisner Technique

"Υποκριτική σημαίνει ν' αναπαράγει κανείς ειλικρινείς συναισθηματικές ανθρώπινες αντιδράσεις. Η καλύτερη ερμηνεία είναι εκείνη που έχει τις αυθόρμητες αντιδράσεις του ηθοποιού στο άμεσο περιβάλλον του" 

Sanford Meisner

Η αναζήτηση της αλήθειας πάνω στη σκηνή είναι το θέμα του σεμιναρίου υποκριτικής που προετοιμάζει ο Δημήτρης Κομνηνός στο THEATROVICTORIA. Ο σκηνοθέτης θα χρησιμοποιήσει ως βασικό όχημα τη τεχνική του Sanford Meisner, για να εστιάσει πάνω στην ατομική πορεία, προς τη διαμόρφωση ενός ρόλου, απογυμνωμένου από τα βαρίδια και τις ανασφάλειες του ηθοποιού.

Η τεχνική του Sanford Meisner, γνωστή ως Meisner Technique, που βασίστηκε πάνω στη μέθοδο Stanislavsky όπως αυτή διδάχτηκε στη Νέα Υόρκη από τους Lee Strasberg και Stella Adler, έχει ως αρχή της τον αυτοσχεδιασμό ως βασικό άξονα του ηθοποιού για την αυθόρμητη, ανεπιτήδευτη και οργανική προσέγγιση ενός ρόλου.

Ο Sanford Meisner, πρεσβεύει πως ο ηθοποιός, προκειμένου να απελευθερώσει τις ικανότητές του πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να κάνει λάθη.... έτσι ώστε η «ποιότητα» μιας σκηνής να προέλθει από την στιγμή.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου, μέσα από μια σειρά τεχνικών ασκήσεων και αυτοσχεδιασμούς, ο ηθοποιός, θα έχει την ευκαιρία να περάσει από τη δύναμη του ατομικού του βιώματος και της φαντασίας του, στα ερεθίσματα και τα  επίπεδα συνειδητότητας της συμπεριφοράς ενός ρόλου μέσα στο σύνολο, έτσι ώστε να είναι αντί να υποκρίνεται πάνω στη σκηνή.
Το τρίμηνο σεμινάριο του Δημήτρη Κομνηνού, περιλαμβάνει συζήτηση, ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, σκηνές και μονολόγους από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Ο Δημήτρης Κομνηνός γεννήθηκε στη Ν. Υόρκη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει τα έργα ‘‘Καλοκαίρι και Καταχνιά’’ και ‘‘Γυάλινος Κόσμος’’ του Τεννεσσί Ουίλλιαμς που ανέβηκαν στο Κ.Θ.Β.Ε. και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας αντίστοιχα, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές παραστάσεις. Έχει σκηνοθετήσει τα έργα ‘‘Στους 90°C’’ της M. Norman (Επί Κολωνώ), ‘‘Φαλακρή Τραγουδίστρια’’ του Ε. Ιονέσκο (Επί Κολωνώ, Κ.Θ.Β.Ε., Βικτώρια),‘‘Σπιρτόκουτο’’ του Γ. Οικονομίδη (Βικτώρια), το οποίο απέσπασε το Βραβείο καλύτερου Νέου Ελληνικού Έργου στα Βραβεία Αθηνοράματος 2008, ‘‘Λόγω Φάτσας’’ του Γ. Διαλεγμένου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας) ‘‘Αυτό θα το Δούμε’’ του Τομ Στόπαρτ (Βικτώρια) και «Fucking Games» του Grae Cleugh (Βικτώρια). Το 2004 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα 90°C. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και τακτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (UNESCO). Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του THEATROVICTORIA.

SANFORD MEISNER

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1905. Μεγάλωσε στο Μπρούκλιν. Άρχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές ως μουσικός (πιανίστας) στο The Damrash Institute of Music (γνωστό σήμερα ως Juilliard), λίγο πριν βρει την πρώτη του δουλειά ως ηθοποιός στο Theater Guild. Εκεί συνειδητοποίησε ότι αυτό που τον συγκινούσε περισσότερο ήταν η υποκριτική.
Το 1931, ο Meisner μαζί με τους Stella Adler, Lee Strasberg, και Harold Clurman, μεταξύ άλλων, δημιούργησαν το Group Theatre. Ήταν οι πρώτοι που θα εισήγαγαν στην Αμερική το "Method" acting, βασισμένο πάνω στη διδασκαλία του Konstantin Stanislavsky.  Ο Meisner έπαιξε σε 12 παραστάσεις του Group Τheater.
Το 1933, όμως, ο Meisner άρχισε να έχει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της “Μεθοδου”. Έγραψε σχετικά: “Οι ηθοποιοί δεν είναι μαριονέτες. Η προσέγγιση μας δεν είναι οργανική. Δεν είναι υγιής.” Ο Meisner κατέληξε ότι αν είχε ο ηθοποιός κάποια ελπίδα να “ζήσει αληθινά μέσα σε επινοημένες (θεατρικές) καταστάσεις” θα έπρεπε να βρεθεί μια “καθαρά προσωπική μέθοδος προσέγγισης ενός ρόλου”, που θα βασίζοταν περισσότερο στην “αυθόρμητη πράξη και λιγότερο στην προμελετημένη θεωρία”. Το Neighborhood Playhouse του πρόσφερε αυτή την ευκαιρία.
Το 1935 τέθηκε επι κεφαλής του Drama Department στο The Neighborhood Playhouse, ενώ παράλληλα συνέχισε να συμμετέχει σε παραστάσεις Group Theatre ωσπου τελικά το εγκατέλειψε το 1940.

Ο Meisner έφυγε από το Playhouse, το 1958, για να αναλάβει καθήκοντα Casting Director στην Twentieth Century Fox στο Los Angeles και επέστρεψε σ’ αυτό, πάλι ως διευθυντής του Drama Department, το 1964 όπου και παρέμεινε έως το 1990.

Το 1985 ο Meisner, μαζί  τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και συντροφό του στην ζωή, James Carville ίδρυσαν το Meisner/Carville School of Acting στη νήσο Bequia στις Δυτικές Ινδίες. Αργότερα επέκτειναν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες τους στο Βόρειο Hollywood, ιδρύοντας το Playhouse West, όπου ακόμα και σήμερα διδάσκεται η Meisner Technique με τον Martin Barter. Οι Meisner, Carville, και Barter ίδρυσαν το The Sanford Meisner Center for the Arts τον Μάρτιο του 1995, που αργότερα μετονομάστηκε  σε The Sanford Meisner Center.

Ο Sanford Meisner έχει βραβευθεί με πλήθος βραβείων για την προσφορά του στο θέατρο και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ενώ την τεχνική του έχει διδαχθεί πλήθος γνωστών ηθοποιών όπως οι: Grace Kelly, Alec Baldwin, Diane Keaton, Gregory Peck, Jeff Bridges, Jon Voight,  Michelle Pfeiffer, Naomi Watts, Robertn Duvall, Sandra Bullock, Steve Mc Queen, Sydney Pollack και πολλοί άλλοι....

Πληροφορίες σεμιναρίου:
Ακρόαση: Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 & ώρα 11:00πμ
Έναρξη: Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου  2014
Λήξη: Τετάρτη 21 Μαΐου 2014
Ημέρα & ώρα: Κάθε Τετάρτη 15:30 – 19:30 (Δεν θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο την Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014)
Χώρος : Κεντρική Σκηνή - THEATROVICTORIA
Κόστος: 60 € μηνιαίως

THEATROVICTORIA: 3ης Σεπτεμβρίου 119 & Μαγνησίας 5, Κυψέλη
Πληροφορίες: 12:00 – 15:00 & 18:00 – 20:00
Τ: 698 6584270

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...