Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Παρουσίαση έκδοσης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενεί την παρουσίαση του τόμου The Genocide of the Ottoman Greeks, Studies on the State Sponsored Campaign of Extermination of the Christians of Asia Minor (1912-1922) and its Aftermath: History, Law, Memory, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Aristide D. Caratzas / Melissa International Ltd. of New York. Τον τόμο επιμελήθηκαν οι Tessa Hofmann, Matthias Bjørnlund και Βασίλειος Μειχανετσίδης.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, την Πέμπτη 13 Σεπτεμ-βρίου 2012 στις 20:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασ-σαλίας 22, Κολωνάκι). Η βραδιά θα εκκινήσει με μία εισαγωγή για τον τόμο από την Dr. Hoffman, ενώ την έκδοση θα σχολιάσουν ο Καθηγητής Μάριος Ευρυβιάδης και ο Δρ. Βλάσης Αγτζίδης. Την παρουσίαση θα κλείσει με ομιλία του ο εκδότης.

Η μεταβατική περίοδος από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από μια σειρά διαδικασιών δρομολογουμένων κατά κύριο λόγο από μια μικρή ελίτ, που στόχο είχε την οικοδόμηση ενός σύγχρονου εθνικού κράτους. Μία από αυτές τις διαδικασίες ήταν η εσκεμμένη και προσχεδιασμένη εξάλειψη, στην ουσία εξόν-τωση, των χριστιανικών (και μερικών άλλων) μειονοτήτων. Τα στοιχεία που προκύπτουν από δημογραφικές μελέτες μιλούν από μόνα τους: το 1912 στη Μικρά Ασία και τη Θράκη κατοικούσαν 4-5 εκατομμύρια Χριστιανοί και 7-8 εκατομμύρια μουσουλμάνοι. Το 1923 απέμειναν μόνο 250.000-300.000 Χριστιανοί.

Ο Raphael Lemkin — διεθνολόγος - νομικός που εισήγαγε τον όρο genocide (=γενοκτονία) στο διεθνές δίκαιο — διαμόρφωσε τις αρχικές ιδέες του πάνω στον ορισμό αυτού του εγκλήματος πολέμου βασιζόμενος στην εξόντωση των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, ενώ ο διακεκριμένος τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής παρατήρησε ότι αυτή η εξολόθρευση των χριστιανικών μειονοτήτων αποτέλεσε βασικό πυλώνα δημιουργίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όπως επισημαίνουν οι επιμελητές της παρούσας έκδοσης, και σύμφωνα με το πρόσφατο ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Γενοκτονία, που αναγνώρισε τις Γενοκτονίες των Ελλήνων και Ασσυρίων, το φάσμα των κοινοτήτων που υπήρξαν θύματα γενοκτονίας ήταν πολύ ευρύ.

 ΟΜΙΛΗΤΕΣ



Dr. Tessa Hofmann, Καθ. Μάριος Ευρυβιάδης, Δρ. Βλάσης Αγτζίδης, Αριστείδης Καρατζάς


Ημερομηνία εκδήλωσης

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012, 20:00


Διεύθυνση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι



Είσοδος

Eίσοδος ελεύθερη


Πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Ήρα Παπαδοπούλου (2103680052)

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...