Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Προβολές για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση*, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ο θρίαμβος των σκιών: Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών μέσα από το έργο του Καραγκιοζοπαίκτη Κώστα Μάνου», παρουσιάζει την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, το «Σκιές και φωνές» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ελλήνων Δρώμενα» και ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών με τίτλο «Πίσω από τις σκιές» και την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012, την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Ο Δραπέτης», στο Θέατρο (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, 19:30:

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκιές και φωνές» (2009, 28΄) του Αντώνη Τσάβαλου από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ελλήνων Δρώμενα». Σκιές και φωνές είναι τα δυο βασικά συστατικά της παράδοσης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, που ιχνογραφείται μέσα από τη ματιά και τη δράση ενός σημερινού τεχνίτη. O Καραγκιοζοπαίκτης Άθως Δανέλλης αποκαλύπτει τη διαδρομή του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών και το ‘δράμα’ μέχρι δακρύων των ηρώων του.

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Τσάβαλος εργάζεται για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση από το 1988. Έχει γράψει σενάρια, έχει κάνει την παραγωγή και έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από διακόσιες εκπομπές για την τηλεόραση και πολλά διαφημιστικά spot.
Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί αποκλειστικά εκπομπές καθαρά πολιτιστικές για τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Στην εκπομπή της Ε.Τ. «Παρασκήνιο» τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει δεκάδες πορτρέτα και θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό. Είναι δημιουργός της filmellon production και τα τελευταία έξι χρόνια είναι σκηνοθέτης και παραγωγός της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ της ΕΤ3. Το 1989 τιμήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. με Κρατικό βραβείο ποιότητας και με τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ Δράμας, για την ταινία «Γραφείο Ιδεών».

Αμέσως μετά θα προβληθεί ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών με τίτλο ‘Πίσω απο τις σκιές’ (45΄). Σπάνιες σκηνές και στιγμιότυπα από τον κόσμο των ονείρων, τεχνίτες των σκιών και ο απόηχος από τα χρόνια της δόξας του Ελληνικού Καραγκιόζη ζωντανεύουν για πρώτη φορά στην κινηματογραφική οθόνη.

Ο Άθως Δανέλλης κατάγεται από την Κρήτη. Από μικρός ξεκίνησε να παίζει και να μελετά το Θέατρο Σκιών. Με τον ‘Αθηναϊκό Θίασο Σκιών’ του, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1998 ίδρυσε το ‘Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών’ με σκοπό την καταγραφή και διάσωση της προφορικής παράδοσης του Ελληνικού Καραγκιόζη αλλά και την συγκέντρωση στοιχείων και ντοκουμέντων από την ιστορία αυτής της σπουδαίας λαϊκής θεατρικής παράδοσης. Από τους ελάχιστους εναπομείναντες Καραγκιοζοπαίκτες, διατηρεί από το 1989 μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες. Διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών παραστάσεων.

Μετά το τέλος των προβολών θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.

  *Το αφιέρωμα συνδιοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση με τον πολιτιστικό φορέα Ανάμεσα στους Μέρμηγκες, το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών και το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. (http://www.music.tuc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...