Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΌΜΗΡΟΣ, HOLLYWOOD & ΧΙΟΥΜΟΡ: Μία μελέτη για τους αδερφούς Κοέν & τον Preston Sturges

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενεί τον Καθηγητή Κινηματογράφου καιMedia του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Andrew Horton για μία παρουσίαση με θέμα τον Όμηρο, το Hollywood και το Χιούμορ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 στις 19:00,στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Οι αδερφοί Κοέν κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου το 2000 για την κωμωδία O Brother Where Art Thou? (Ω αδερφέ που είσαι?), η οποία είπαν ότι βασίστηκε στην Οδύσσεια του Ομήρου. Στην ταινία τους, η οποία εκτυλίσσεται στον Αμερικανικό Νότο τη δεκαετία του 1930, υπάρχουν αναφορές στο ομηρικό έπος, αλλά η πραγματική έμπνευσή τους ήταν η κωμωδία του 1941, Sullivan’s Travels, του διάσημου συγγραφέα/ σκηνοθέτη των πρώτων κωμωδιών του κινηματογράφου Preston Sturges. Σε αυτή τη δημοφιλή Χολιγουντιανή κωμωδία, ένας σκηνοθέτης Χολιγουντιανών κωμωδιών, ο Sullivan (ερμήνευσε ο Joel McCrea), ξεκινά τη δική του οδύσσεια, να ανακαλύψει τις σκληρές και λυπηρές στιγμές της Αμερικής, με σκοπό να δημιουργήσει μία δραματική ταινία, με τίτλο O Brother Where Art Thou?!

Στην ομιλία του ο Andrew Horton θα παρουσιάσει τις μελέτες του για τις δύο ταινίες, την ιστορία που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία τους και το πώς αυτές συνδέονται μεταξύ τους. Παράλληλα, θα αναφερθεί στον Όμηρο αλλά και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται και ερμηνεύεται το χιούμορ στον Χολιγουντιανό κινηματογράφο.

O Andrew Horton είναι ο καθηγητής στην έδρα Jeanne H Smith του Τμήματος Κινηματογράφου και Media του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα. Είναι βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας είκοσι έξι βιβλίων για τον κινηματογράφο, το σενάριο και τις πολιτισμικές σπουδές. Οι ταινίες του περιλαμβάνουν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπραντ Πιτ, The Dark Side of the Sun και το πολυβραβευμένο Something In Between (l983, Γιουγκοσλαβία, σε σκηνοθεσία Σ. Καράνοβιτς).

Ομιλητής

Andrew Horton

Ημερομηνία

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, 19:00

Διεύθυνση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος)
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Είσοδος

Eίσοδος ελεύθερη


Πληροφορίες

Ήρα Παπαδοπούλου (210 3680052)www.hau.gr/culture
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...