Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

"O zωγράφος και ο άρχοντας" - Mια βραδιά αφήγησης παραμυθιών για μεγάλους

Την Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης παρουσιάζεται μια βραδιά αφήγησης παραμυθιών για μεγάλους που ονειρεύονται σαν παιδιά στο μαγικό χώρο του ατελιέ του ζωγράφου Βασιλείου, του ‘μπάρμπα Σπύρου’, όπως τον αποκαλούσαν οι περισσότεροι, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και καλλιτεχνικών δράσεων.

“O ζωγράφος και ο άρχοντας”
ιστορίες ζεν, σούφικα και λαϊκά παραμύθια

Αφήγηση παραμυθιών: Ζωή Νικητάκη
Φλάουτο: Βασίλης Αλαφογιάννης

Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, που ο ζωγράφος αποτύπωσε τόσες και τόσες φορές απάνω στους καμβάδες του, αφού αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία εικόνα που έβλεπε στη διαδοχή της ημέρας από το παράθυρό του, ακριβώς μπροστά από το καβαλέτο του, "αποκούμπι μοναδικό", καθώς το έλεγε, "στήριγμα και εξάρτημα του κορμιού".
Ανάμεσα στα έργα ολόγυρα στους τοίχους που έφτιαξαν την προσωπική μυθολογία του ζωγράφου, την κρεμαστή λάμπα, το εκκρεμές, το γραμμόφωνο, τις λαϊκές εικόνες, τις γοργόνες, τα φυλαχτά και τους παλιούς καθρέφτες, ξεδιπλώνονται παλιές ιστορίες ζεν, σούφικα και λαϊκά παραμύθια, καθώς δυο παραμύθια της Λουκίας Ρικάκη.
Σε ένα αφηγηματικό ταξίδι με παραμύθια που μιλούν για το μαγικό κόσμο της ζωγραφικής, για το θαυμαστό και επώδυνο ταξίδι στον κόσμο των ήχων και της μουσικής, για το μυστικό μήνυμα της ζωής που ανακαλύπτει ένας βασιλιάς κρυμμένο σε ένα δαχτυλίδι. Κι ακόμα παραμύθια που μιλούν συμβολικά για την ατέρμονη φιλοδοξία και απληστία του ανθρώπου, για τον σπόρο του δέντρου της ζωής που όλοι κυοφορούμε μέσα μας, για ένα μυστικό μέρος όπου εκπληρώνονται οι ευχές και οι ανάγκες των ανθρώπων και άλλα....
"Μια περιουσία από τα ταξίδια της ζωής", όπως λέει η Λουκία Ρικάκη" είναι τα παραμύθια. Όλα τα παραμύθια κάτι θα έχουν να σου πουν, κάτι θα έχουν να τους πουν, κάτι έχεις να τους πεις.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

H Ζωή Νικητάκη είναι φιλόλογος, ζωγράφος, αφηγήτρια παραμυθιών. Συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος. Έχει αφηγηθεί παραμύθια σε σχολεία, μουσεία, γκαλερί στο πλαίσιο εικαστικών εκθέσεων, στο Lembessi art festival, σε φεστιβάλ για παιδιά στο Θέατρο Φούρνος, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στο Σχολείο Παιχνιδιού, στη Στοά Βιβλίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εν Πλω, στο Αθηναϊκό Ωδείο, στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, κλπ.

Ο Βασίλης Αλαφογιάννης εστιάζει στη θεραπευτική δράση της μουσικής
και στη μεταμορφωτική λειτουργία των δονήσεων των ήχων.
Παίζει φλάουτο και μπάσο.


Ημέρα Εκδήλωσης: Tρίτη, 20 Μαρτίου 2012
Ώρα έναρξης: 20:00
Διάρκεια: 60 λεπτά

Μουσείο Σπύρου Βασιλείου
Γουέμπστερ 5Α, Ακρόπολη,
Αθήνα 117 42
HYPERLINK "http://www.spyrosvassiliou.org/"www.spyrosvassiliou.org
HYPERLINK "mail to:atelier@spyrosvassiliou.org" atelier@spyrosvassiliou.org

Τηλεφωνικές Κρατήσεις: 210-9231502
Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη: 10:00-16:00
Τετάρτη: 12:00-18:00
Πέμπτη-Σάββατο: 10:00-16:00 Κυριακή: 10:00-14:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...