Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τελευταίες παραστάσεις για τον «Αμερικάνικο Βούβαλο» μέχρι Κυριακή 8 Απριλίου

David Mamet at the premiere of Red Belt at the...Image via Wikipedia
Μετά από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη σεζόν ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» του David Mamet σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου με τους Αλέξανδρο Μυλωνά, Γιώργο Γάλλο και Παναγιώτη Καλαντζή ολοκληρώνει τις παραστάσεις του την Κυριακή 8 Απριλίου.

Όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα συλλεκτικό αντικείμενο από το παλαιοπωλείο του Donny (σκηνικό Ελένη Μανωλοπούλου), ας σπεύσουν στο Bazaar που διοργανώνει το Θέατρο Πορεία την Δευτέρα 9 Απριλίου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Το Θέατρο Πορεία παρουσιάζει το εμβληματικό και κλασικό έργο "Ο Αμερικάνικος Βούβαλος" του σπουδαίου και βραβευμένου για το έργο αυτό, το 1975, με τα βραβεία OBIE και Αμερικανών Κριτικών, Ντέηβιντ Μάμετ, σε νέα, αναθεωρημένη μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου.

Το έργο, μια κλασική σύγχρονη τραγωδία, κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι καθαρά πολιτικό, καθώς περιγράφει με ενάργεια και χιούμορ την κατάρρευση του Αμερικάνικου καπιταλιστικού συστήματος. Το δεύτερο είναι εξίσου σημαντικό, διότι ασχολείται με την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων και ειδικά των οικογενειακών, καθώς οι τρεις ανδρικοί χαρακτήρες του έργου συγκροτούν μια ιδιότυπη οικογένεια. Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος», φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς το ελληνικό όνειρο του εύκολου και ανώδυνου πλουτισμού κατέληξε σε μια αληθινή τραγωδία. Η νεολαία παίζει στο έργο έναν καταλυτικό ρόλο, γιατί γίνεται η αφορμή να κατανοήσουν οι "ενήλικες" την πλάνη τους. Ο Μάμετ μας δείχνει καθαρά ότι, σ’ έναν κόσμο φτιαγμένο από χρήμα, ο άνθρωπος θα συνεχίσει να αποζητά παθιασμένα και με οποιοδήποτε τίμημα, τις σχέσεις και τα αισθήματα. Το γεγονός ότι ο συγγραφέας ταυτίζει την επιχειρηματικότητα με την εγκληματικότητα, προκαλεί έκπληξη και εγείρει ενδεχομένως διαφωνίες, όμως δεν θα πρέπει να ξενίζει σ’ έναν κόσμο που πλέον υπάρχει η αίσθηση ότι διοικείται από τραπεζίτες, χρηματιστές και μεγαλοκομπιναδόδους. 
Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στο ιστορικό θέατρο «Εμπρός», το 1992, σε μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου και σκηνοθεσία του αείμνηστου Τάσου Μπαντή, με τους Δημήτρη Καταλειφό, Γιώργο Κέντρο και Δημήτρη Τάρλοου στους τρεις ρόλους, σημείωσε τεράστια επιτυχία και παίχτηκε για δύο συνεχόμενα χρόνια. Η τωρινή παράσταση είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς θα πρέπει αναγκαστικά να αναμετρηθεί μ’ αυτήν την πρώτη ιστορική παραγωγή αλλά και την αξιοσημείωτη αλλαγή των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών στην χώρα μας. Το λούμπεν προλεταριάτο του Αμερικάνικου Βούβαλου είναι πλέον ανατριχιαστικά οικείο, καθώς όλο και περισσότεροι "αξιοπρεπείς" συμπολίτες μας ψάχνουν σε σκουπιδοτενεκέδες, στα αποφάγια μεγάλων σουπερμάρκετ, την καθημερινή τους τροφή. Το εμβληματικό τάληρο του τίτλου, που παραπέμπει σε ένα ηρωικό όσο και μυθικό far - west, σε μια ουτοπία κατ’ ουσίαν, θα μπορούσε να είναι εν έτει 2011 το ευρώ, που μετατράπηκε από έμβλημα των Ευρωπαίων, σε πιθανή ταφόπλακα των ονείρων τους.

Η σκηνοθετική προσέγγιση που θα επιχειρηθεί, θα είναι ασφαλώς πιο σύγχρονη. Ο σκηνικός χώρος θα παραπέμπει περισσότερο σ’ έναν χαώδη σκουπιδώνα και όχι σε μαγαζί, ώστε να αποδοθεί η εικόνα ενός κόσμου που καταρρέει. Ταυτοχρόνως θα υπάρχει η αίσθηση, ότι οι ηθοποιοί δεν είναι "κρυμμένοι" πίσω από ένα σκηνικό, αλλά εκτεθειμένοι μπρεχτικά, επιτελούν μία εμφανή σκηνική πράξη. Δεν θα επιχειρηθεί, δηλαδή, η απόδοση μιας νατουραλιστικής καθημερινότητας, αλλά αντιθέτως θα προταχθεί ένα "ψεύτικο" περιβάλλον, ώστε να προκύψει "αληθινό" θέατρο.

Στην παράσταση αυτή, που αποτελεί την κεντρική μας παραγωγή, θα συμπράξουν σημαντικοί καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και εθνικοτήτων. Ο εμπειρότατος Αλέξανδρος Μυλωνάς, με τον γοργά εξελισσόμενο νέο ηθοποιό Γιώργο Γάλλο και τον πρωτοεμφανιζόμενο ουσιαστικά Παναγιώτη Καλαντζή. Τα σκηνικά και τα κουστούμια της μόνιμης συνεργάτιδας του ΔΟΛΙΧΟΥ Ελένης Μανωλοπούλου εγγυώνται ένα άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα, ενώ η σπουδαία διεθνώς φωτίστρια, Felice Ross, θα έρθει από το Ισραήλ για μία ακόμα φορά για να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της.

INFO: Κεντρική Σκηνή "Ο Αμερικάνικος Βούβαλος" του David Mamet.

Καλλιτεχνικοί Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά - κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Felice Ross
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαλβίνα Μπαλάσκα
Βοηθός φωτιστή: Σοφία Αλεξιάδη
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Διανομή:
Ντον Ντιούμπραο: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Ουώλτερ Κόουλ ,(Δάσκαλος): Γιώργος Γάλλος
Μπομπ: Παναγιώτης Καλαντζής

Παραστάσεις:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10€ ενιαία είσοδος
Σάββατο και Κυριακή: 15€ και 10€ (φοιτητικό)

Ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη και Κυριακή 19:30
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 21:00

Πληροφορίες:
Θέατρο Πορεία Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 Τηλ: 2108210991 www.poreiatheatre.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...