Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΩΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013. Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η Ελληνική μοντέρνα όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EΗΠΚ), με θέμα «Αναζητώντας τα πρόσωπα του Χρόνου στην αρχαία Αγορά», υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Μετά την μυθική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο η παρουσίαση του έργου στον χώρο που γεννήθηκε η Δημοκρατία ήταν μια ιστορική στιγμή για την ελληνική όπερα, την τέχνη και την μουσική. Το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Γρυπάρη ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους που με τα κινητά τους αποθανάτιζαν την εξαιρετική παράσταση.

Ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε τον Τιτάνα Προμηθέα με τρόπο μυστηριώδη, και μεγάλη δραματική ένταση που μάγεψε το κοινό. Από σκηνοθετικής απόψεως ο Βασίλης Ασημακόπουλος βασίστηκε στην αρχαία τραγωδία, από την οποία και προέρχεται, εμπλουτίζοντας τις πρόζες με την έκφραση του λόγου και την κίνηση των χεριών. Η φωνή του πλούσια ανέδειξε όλες τις πτυχές της δύσκολης μουσικής σύνθεσης κατατάσσοντας τον ιδανικό ερμηνευτή του ρόλου.

Τι θα μπορούσε να γράψει κανείς για τον βαθύφωνο Βασίλη Ασημακόπουλο βλέποντας τον να ερμηνεύει τόσο μοναδικά τον Προμηθέα. Ότι έχει ωραία φωνή μπάσου και την σωστή σκηνική παρουσία? Θα μπορούσανε να τα έχουν και άλλοι αυτά. Όμως είναι κάτι πιο πέρα από αυτά, πιο μεγάλο στο ταλέντο του κυρίου Ασημακόπουλου, ο ίδιος, ίσως χωρίς να το ξέρει είναι ο ίδιος ο ρόλος.

Κάποιες φορές, μεγάλοι καλλιτέχνες ταυτίστηκαν με τους ρόλους που ερμήνευσαν τόσο πολύ που τους συνδέουμε φέρνοντας τους στο νου μας με αυτούς τους ρόλους. Και εδώ αρχίζει το μυστήριο της τέχνης, της υψηλής τέχνης, γιατί γι'αυτήν μιλάμε, αυτήν πρεσβεύουν ο κύριος Βασίλης Ασημακόπουλος και ο δημιουργός. Αυτή η τέχνη δεν έχει γραμμές ούτε φραγμούς, είναι ο δίαυλος της ένωσης των ανθρώπων με την δημιουργία. Είναι η τέχνη των μουσών, το άγγιγμα του Απόλλωνα Μουσηγέτη. Μπροστά σε αυτό το μυστήριο δεν μπορούμε παρά να σιωπούμε. Εδώ το θείο εκφράζεται μέσα από την τέχνη και κυρίως την μουσική.

Η Αρχαία Τραγωδία, της οποίας εκφραστής είναι ο κύριος Βασίλης Ασημακόπουλος, είχε σκοπό διδακτικό γι'αυτό οι αρχαίοι Έλληνες έπρεπε απαραιτήτως να παραβρεθούν στις παραστάσεις των έργων για να διδαχτούν και να υψωθούν προς το θείο. Το να υπάρχουν σήμερα άξιοι συνεχιστές των αρχαίων Ελλήνων είναι πραγματική ευλογία για τον Ελληνικό πολιτισμό. Τα λόγια για το επίτευγμα του Βασίλη Ασημακόπουλου είναι λίγα. Εκφράζει το έργο του συνθέτη μοναδικά.

Στους ρόλους της Ιούς και της Ωκεανίδας η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου έδειξε όλο το θεατρικό της ταλέντο και την θαυμάσια φωνή της σε όλη της την γκάμα.

Ως Ερμής ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας τραγούδησε αψεγάδιαστα την δύσκολη παρτιτούρα του συνθέτη. Επίσης ο κύριος Στέλλας έδειξε τις φωνητικές του ικανότητες στο τρίο Προμηθέας, Ωκεανός, Ωκεανίδα, ερμηνευμένο μαζί με τους Βασίλη Ασημακόπουλο, και Μαρία Λυμπεράκου ανεβάζοντας την μουσική βραδιά.

Στους ρόλους της Βίας και της Αθηνάς η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση ήταν εντυπωσιακή με ωραία ποιότητα φωνής.

Συνόδεψαν η γνωστή φλαουτίστα Δανάη Κιουπούρογλου μαζί με την Βιβή Κλεισούρα στο πιάνο. Η Παραγωγή και τα Κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...