Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Το μέντιουμ του Τζιαν Κάρλο Μενόττι στο Βeton7 από 11 Οκτωβρίου


Μία νέα ομάδα  όπερας, η The Medium Project παρουσιάζει ένα σύγχρονο έργο για τα όρια ανάμεσα στον πραγματικό και τον μεταφυσικό κόσμο.  


Το έργο   

Πόσο ανάγκη έχουμε το ψέμα για να ζήσουμε; 
Το Μέντιουμ πραγματεύεται την ιστορία της Μαντάμ Φλόρα, μιας απατεώνισσας πνευματίστριας, η οποία με τη βοήθεια της κόρης της και του μουγγού υπηρέτη της, εξαπατά γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τα πνεύματά τους.

Παρά το απόκοσμο περιβάλλον της  όπερας και τη μακάβρια κατάληξή της, Το Μέντιουμ είναι πρωτίστως ένα  έργο ιδεών, αφού περιγράφει αφενός την  τραγωδία μιας γυναίκας που παγιδεύεται  ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο, που  αδυνατεί να κατανοήσει, και τον  μεταφυσικό, τον οποίο απορρίπτει, και αφετέρου το δράμα των πελατών  της, που αρνούνται να ζήσουν χωρίς  το ζωτικό ψέμα που η Μαντάμ Φλόρα ιδιοτελώς τους προσφέρει.

Το έργο του Ιταλο-αμερικανού πολυσχιδούς και δημοφιλούς συνθέτη και λιμπρετίστα Τζιαν Κάρλο Μενόττι έκανε την πρώτη του πρεμιέρα στις 8 Μαΐου του 1946. Το 1951 γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία του ίδιου του Μενόττι και έως σήμερα μνημονεύεται ως παράδειγμα μεταφοράς όπερας στη μεγάλη οθόνη.

Η μουσική της όπερας, μελωδική κι αρμονική, είναι επηρεασμένη από  την αμερικανική «δημοφιλή» μουσική  και τη τζαζ και χαρακτηρίζεται από  τις μουσικές εναλλαγές και τους σφιχτούς ρυθμούς.

Η παράσταση   

Η παράσταση της ομάδας The Medium Project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ράιας Τσακηρίδη, μας μεταφέρει σε μια άγνωστη πόλη τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μέσα σε ένα σκοτεινό υπόγειο παρακολουθούμε τους ήρωες της όπερας να ελπίζουν, να υποφέρουν, να εμμένουν, να κινδυνεύουν, να αρνούνται… Η μεταλλαγή των συναισθημάτων των χαρακτήρων σε αντιδράσεις με αφορμή άκρως αυτοαναφορικά, σχεδόν μεταφυσικά ερεθίσματα, είναι η βάση όλης της σκηνοθεσίας.  

Η ομάδα   

H ομάδα όπερας The Medium Project, που σχηματίστηκε από λυρικούς τραγουδιστές και μουσικούς με πρωτοβουλία της Ράιας Τσακηρίδη (σκηνοθέτης-ψυχοθεραπεύτρια) και του Ανδρέα Τσελίκα (διευθυντή ορχήστρας), έχει ως στόχο την παρουσίαση λυρικών έργων από το σύγχρονο ρεπερτόριο, αναζητώντας την ευθεία γραμμή που ενώνει συναισθηματικά και διανοητικά τους  ήρωες με τους προβληματισμούς τού σήμερα. Πειραματισμός, εφευρετικότητα και δημιουργικότητα είναι οι λέξεις που οδηγούν την ομάδα μας, πλάι στην ανάγκη για έκφραση με τον δικό μας τρόπο. Όραμά μας είναι να φέρουμε τη σύγχρονη όπερα πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να αναδείξουμε τις αξίες της στη σημερινή πραγματικότητα.

Συντελεστές  
Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνικά – κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Videos: Πάτροκλος Σκαφίδας
Κινησιολογία videos: Βίκυ Αδάμου
Ερμηνεύουν: Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Λητώ Μεσσήνη, Αλέξης Ζερβάνος, Ειρήνη Φωτεινάκη, Αντωνία Δεσπούλη, Μιχάλης Ψύρρας
Πιάνο: Γιάννης Τσανακαλιώτης, Δημήτρης Μαρίνος, Γιάννης Γιαννόπουλος

Facebook Σελίδα: https://www.facebook.com/TheMediumProject?fref=ts
Μπορείτε να δείτε το trailer εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=nl9JdFWURgg
Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφικό  υλικό σε υψηλή ανάλυση από  εδώ: https://www.dropbox.com/sh/nzuvwi0covbplp4/CoUb4j76z1


INFO 
The Medium Project - Το μέντιουμ
Παρασκευή και Σάββατο
Ημερομηνίες: 11, 12, 18, 19, 25, 26 Οκτωβρίου & 1, 2, 8, 9, 15, 16 Νοεμβρίου
Πρεμιέρα | 11 Οκτωβρίου
Ώρα παραστάσεων | 21.00
Τιμή Εισιτηρίου: 10€ Κανονικό & 5€ Φοιτητικό, Ανέργων
Kέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7
Πύδνας 7, (στάση Μετρό “Κεραμεικός”) Βοτανικός, τηλ. 210-7512625

Κάθε Παρασκευή από 11/10, στις 20:30, μισή ώρα πριν από την παράσταση, προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και της επιστήμης σχολιάζουν πάνω στο έργο του Μενόττι -ή με αφορμή αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...