Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ένας Έλληνας σαρώνει τις διεθνείς σκηνές όπερας [video] |


Σταθερός συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Δημήτρης Τηλιακός είναι μια ακόμη εξαιρετική περίπτωση Έλληνα λυρικού τραγουδιστή που κάνει μεγάλη καριέρα εκτός συνόρων. Από χθες μάλιστα πρωταγωνιστεί στον Μάκβεθ που αναβαίνει στo Teatro Real της Μαδρίτης.

Είναι 43 χρονών, βαρύτονος και ανερχόμενο αστέρι στις ευρωπαϊκές σκηνές. Ήδη από χθες το βράδυ δημιουργούνται ουρές έξω από την opera του Τeatro Real, όπου ερμηνεύει τον Μάκβεθ στην ομώνυμη όπερα του Βέρντι, πλάι στην φημισμένη Λιθουανή σοπράνο Βιολέτα Ουρμένα. Η παράσταση είχε ανέβει προηγουμένως με την ίδια διανομή στην όπερα της Λιλ. Ο Τηλιακός τον περασμένο Ιούλιο συμμετείχε στον Trovatore στο Theatre de la Monnaie, τον Ιανουάριο στην Αida στην όπερα της Κολωνίας, ενώ πρόπερσι ο Τηλιακός είχε πρωταγωνιστήσει στην όπερα Μποέμ στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης,

Ποιός είναι ο δημοφιλής βαρύτονος

Ο Δημήτρης Τηλιακός γεννήθηκε στη Ρόδο, μελέτησε αρχικά βιόλα και στη συνέχεια τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum. Με διετή υποτροφία του Ιδρύματος "Μαρία Κάλλας" συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία για τη Μουσική και το Θέατρο του Μονάχου. Το 1998 μάλιστα κέρδισε στο Μόναχο το Πρώτο Βραβείο στο Διαγωνισμό "Willi Domgraf-Fassbaender".

Από το 2004 εμφανίζεται ως ελεύθερος καλλιτέχνης στα σημαντικότερα θέατρα και αίθουσες συναυλιών του κόσμου οπως: το Κρατικό Θέατρο της Καρλσρούης (Le Nozze di Figaro), το Κρατικό Θέατρο του Σάαρλαντ (Il Trovatore), την Όπερα του Λιούμπεκ (I Vespri Siciliani), την Μπιενάλε του Μονάχου για το Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο, την Όπερα της Βέρνης (Carmen), Sala Sao Paulo, Όπερα της Βαρσοβίας (Otello,Carmen), Herkules Saal, London Royal Opera House (Don Darlos), Opera National de Paris (Don Carlo, Macbeth), Αίθουσα Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας (Boheme), Teatro La Fenice της Βενετίας (Manon Lescaut), Όπερα του Monte Carlo (Boheme) κ.ά.



Υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Myung-Whun Chung και πλάι στην Anna Tomowa-Sintow τραγούδησε το Δεκέμβριο του 2003 στην Εθνική Όπερα του Τόκιο και στο Suntory Hall την Ενάτη Συμφωνία του Beethoven. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με σημαντικούς τραγουδιστές, μαέστρους και σκηνοθέτες οπως Wolfgang Brendel, Francisco Araiza, Gabrielle Schnaudt, Bernd Weikl, Claus Guth, Hary Kupfer, C.Mielitz, G.Pilz, Charles Roubaud, Gian-Carlo del Monaco, Ferruccio Furlanetto, Violeta Urmana, James Moris, Rolando Villazon, Αγνή Μπάλτσα, Renata Scotto, Anna Tomowa Sintow, Antonio Pappano, Philipe Auguine, Marco Guidarini, Myung Whun-Chung, Θεοδωρος Κουρεντζης, Claus Guth, G.Pilz, David Aulden, Graham Vick, Dmitri Tscherniakov κ.ά

Στην Ελλάδα συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως οι: Marcello (La Bohème), Escamillo (Carmen), Sharpless (Madama Butterfly) και Don Giovanni (από την ομώνυμη όπερα). Έχει επίσης συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τραγουδώντας το ρόλο του Κινησία από την όπερα Λυσιστράτη του Μ. Θεοδωράκη, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας το ρόλο του Sharpless (Μadama Butterfly), του Conte Almaviva (Le Nozze di Figaro), του Alfio (Cavalleria Rusticana), του Conte di Luna (Il Trovatore) και του Sir Riccardo Forth (I Puritani) και με το Φεστιβάλ Αθηνών.



Πηγή:  iefimerida.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...