Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η Anne Teresa De Keersmaeker επιστρέφει με τις Rosas στην Στέγη

Η Βελγίδα χορογράφος, επιστρέφει με δύο νέες παραγωγές  τις Partita II και Vortex Temporum στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μετά την περσινή της παρουσία με τις εμβληματικές παραστάσεις Fase και En attendant - Δείτε το βίντεο της παράστασης


Όσοι δεν είδαν την περσινή της παρουσίαση στη Στέγη, ίσως να την χάρηκαν στο Φετινό Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα. Η Anne Teresa De Keersmaeker είναι μια σημαντικότατη φιγούρα στον σύγχρονο χορό. Έχει δώσει ένα δικό της στίγμα που είναι ακόμα αξεπέραστο. 


Η ομάδα της, οι Rosas που συνεπήρε το κοινό της Στέγης το 2012 με τα έργα Fase και En attendant, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή με δύο νέες παραγωγές.

Στο Partita II,  στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου 2013, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε επί σκηνής τη διάσημη χορογράφο Αν Τερέζα ντε Κερσμάκερ σε ένα μεθυστικό ντουέτο με τον Γάλλο χορογράφο και χορευτή Boris Charmatz. Τρεις μοναδικοί ερμηνευτές, ο Μπαχ, η μουσική, ο χορός, το φως, το σκοτάδι: τα αστέρια που απαρτίζουν τον αστερισμό της Παρτίτα υπ’ αριθμόν 2. Ένα εκρηκτικό ντουέτο με την θρυλική Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ και τον αστέρα της νεότερης γενιάς Μπορίς Σαρμάτζ. Μια παράσταση όπου η μουσική γίνεται ορατή και ο χορός ακούγεται. Η παράσταση χωρίζεται σε τρία μέρη με ίση διάρκεια.  Τα συστατικά της παράστασης, η μουσική και ο χορός, συναντιούνται μόνο στο τρίτο μέρος: στο πρώτο η μουσική που ξεχύνεται από το βιολί της Μπεγιέρ πλημμυρίζει το απόλυτο σκοτάδι. Καθώς συνεχίζει να αντηχεί στη σκέψη των θεατών, οι δύο χορογράφοι και χορευτές την ερμηνεύουν σιωπηλά, προτού συναντηθούν επί σκηνής με την βιολονίστρια στο τρίτο μέρος. Η ίδια χορογραφία ερμηνεύεται στο δεύτερο μέρος στη σιωπή και στο τρίτο μέρος με τη μουσική. Η ίδια η Ντε Κέερσμακερ λέει για το έργο αυτό: «Στην Παρτίτα του Μπαχ όλα είναι χορός… Βρίσκω στη μουσική του Μπαχ στοιχεία που με γοήτευαν και στη μουσική του Στηβ Ράιχ: μ’ αρέσει η επαναληπτική, μαθηματική και ευαίσθητη δομή της που σταδιακά εσωτερικεύεται».

Στο Vortex Temporum,  στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου 2013,  ένας χορευτής και ένας μουσικός συναντιούνται και οι φυσικοί ήχοι της καθημερινότητας αναπάντεχα μετατρέπονται σε μουσική.  Οι Rosas συναντούν το Ensemble Ictus και μας προσκαλούν σε μια περιδίνηση στα ατέρμονα μονοπάτια της σπείρας του χρόνου.

Ένας χορευτής των Rosas θα αντιστοιχεί σε έναν μουσικό των Ictus, ενώ κάθε ζευγάρι θα διερευνά τις άπειρες δυνατότητες σύνδεσης της μουσικής με τα βήματα του χορού.
Από τους λίγους διακεκριμένους χορογράφους που εμμένουν στη σύγχρονη μουσική, η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ χορογραφεί τo Vortex Temporum του Gérard Grisey, έργο στο οποίο γεννιέται μία μουσική φράση -ένας αρπισμός- η οποία στη συνέχεια μεταμορφώνεται, όπως γράφει ο ίδιος, μέσα από τρία διαφορετικά πεδία χρόνου: τον συνηθισμένο χρόνο της ανθρώπινης αναπνοής και γλώσσας, τον διασταλμένο χρόνο των φαλαινών, τον συσταλμένο χρόνο των πουλιών και των εντόμων.

H Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ δουλεύει πάνω στο Vortex Temporum (1995) τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι ένα έργο για φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο.


Rosas/Anne De Keersmaeker
Partita No. 2 12-14 Δεκεμβρίου
Vortex Temporum
16 - 18 Δεκεμβρίου 2013
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Εισιτήρια: 15-18-28€ | Μειωμένο: 10-12-15€ | Άνεργοι: 5€

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...