Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σας προσκαλεί στην παρουσίαση της όπερας «Ολυμπιακή Φλόγα»  του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ώρα 13:00μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, 105 61 Αθήνα.. Είσοδος Ελεύθερη. Τηλ.: 210 - 3834559


Παναγιώτης Καρούσος
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
Λυρική τραγωδία βασισμένη στις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή
Καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία Βασίλης Ασημακόπουλος
Συμμετέχουν:
Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ηρακλής & Υλλος: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Αλκμήνη: Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, σοπράνο
Μακαρία & Ιόλη: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Συνοδεύουν: Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο, Μαρία Μαζαράκη, τσέλο
Gulnora Tulyaganova, πιάνο. Κουαρτέτο εγχόρδων.
Χαιρετισμοί: Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, Γ. Γ. της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας τής Ελλάδος


Λίγα λόγια για το έργο:
«Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών ξεκινάει μια προσπάθεια να διευρύνει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες.  Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε την όπερα Ολυμπιακή Φλόγα  του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην Τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες». Η συμμετοχή πρωταγωνιστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παράσταση.
Η παρουσίαση του έργου στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής τιμά ιδιαίτερα τον δημιουργό και την ΕΕΛ.»
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου είναι το δεύτερο μέρος της Ελληνικής Τετραλογίας:
«Η Αυγή του Ανθρωπισμού» (Προμηθέας - Ολυμπιακή Φλόγα - Αλέξανδρος ο Μέγας - Το Φως του Χριστιανισμού). Το έργο σχετίζεται με το μύθο του Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, που απεικονίζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και την προνοητικότητα των Ελλήνων. Είναι σαφώς αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι ο δυτικός πολιτισμός έγκριτε την εξέλιξη του στα φιλοσοφικά έργα της Ελληνικής αρχαιότητας και ότι είμαστε απόγονοι του πολιτισμού της εποχής εκείνης.
Η όπερα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην Ολυμπιακή Φλόγα, και καθώς εξελίσσεται, μας δίνει τη θεμελιώδη έννοια πίσω από αυτό το αρχαίο ελληνικό τελετουργικό της αφής.
Η φλόγα όπως παραδίδεται στο στάδιο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι βασικά μια απλή ανάμνηση, αναπαράσταση της φλόγας, όπως είχε κλαπεί από τους Θεούς από τον Προμηθέα και παραδόθηκε στους ανθρώπους - η φλόγα της γνώσης, από την οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός.
Στην ελληνική αρχαιότητα ήταν μια θρησκευτική τελετουργία, με σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στους Θεούς. Η δεύτερη πράξη του έργου βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, τα βάσανα και η θνητότητα των ανθρώπων εκπροσωπούνται από την Δηιάνειρα, η οποία εξιλεώνεται με τον τραγικό θάνατό της. Είναι η συμφιλίωση των ανθρώπων με τους θεούς στην εποχή των ημίθεων. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μια παρουσίαση ενός σημαντικού έργου της ελληνικής μυθολογίας και της φιλοσοφίας, που συμβάλει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό και πληθωρική ρομαντική θέρμη.
Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος ΕΕΛ
Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Ακαδημίας & Γενναδίου 8, 10678 ΑΘΗΝΑ, Τηλ.: 210 - 3834559

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...