Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγάλες παραγωγές και φέτος στο Θέατρο Badminton

Το Θέατρο Badminton, ξεκινά την 7η θεατρική του περίοδο, με ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό που περιλαμβάνει σπουδαίες μετακλήσεις συγκροτημάτων και μεγάλες ελληνικές μουσικοθεατρικές παραγωγές.  Ανάμεσα στα άλλα, έχουμε την Οπερα του Θεάτου Στανισλάβσκι με 150 συντελεστές και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας με την Όπερα La Traviata γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Βέρντι, ένα αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ από τα αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, το Θέατρο Βαγκτάγκοφ με τη «Μασκαράτα» του Λέρμοντοφ, τους «Αγαμους Θύτες ..στο Γουδή», του Ιεροκλή Μιχαηλίδη και το «Θα σε Πάρω να Φύγουμε» των Πυριόχου – Ευαγγελινού – Κατσαρού, μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή αφιερωμένη στα χρυσά χρόνια της ελληνικής επιθεώρησης. Από φέτος, δε, το Θέατρο Badminton ανακοινώνει μια μεγάλη παράσταση για την επόμενη χρονιά 2013-2014, ένα μιούζικαλ για τη Σοφία Βέμπο με την μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού Μαρινέλλα.

Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο ρόλος του πολιτισμού αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και το Θέατρο Badminton, στηριγμένο αποκλειστικά και μόνο στα εισιτήρια των θεατών του,  ελπίζει για μια ακόμη φορά να φανεί αντάξιο στις προσδοκίες των χιλιάδων απαιτητικών θεατών και φίλων του.

Tο Badminton θα παραμείνει για πάντα ένα βήμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας και ευελπιστούμε να συνδράμει στη δημιουργία του πολυπόθητου Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή.
  Η θεατρική σεζόν 2012 – 2013 στο Θέατρο Badminton άνοιξε με την παράσταση της Πέμης Ζούνη «17:37 Πειραιάς – La Boca» και συνεχίστηκε με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Θέμη Μουμουλίδη.

Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

·         22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
FUERZA BRUTA – LOOK UP!

Μια φανταστική, ανατρεπτική παράσταση, από τους δημιουργούς του De La Guarda! Μια ρυθμική δόνηση που παρασύρει, μια οπτική έκρηξη που μας αφήνει άφωνους όσο η ασταμάτητη δράση εκτυλίσσεται ανάμεσα στο κοινό. Για πρώτη φορά, οι θεατές όρθιοι στη σκηνή του Badminton θα απολαύσουν την υγρή εμπειρία του Fuerza Bruta λίγα μόνο εκατοστά πάνω από τα κεφάλια τους.
ΚΟΙΤΑ ΨΗΛΑ! Και όχι μόνο…

·         11-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
GRIGOROVICH BALLET THEATRE «Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ»

Ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγκορόβιτς, (7 χρόνια χορογράφος στα Μαριίνσκι και 31 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι, όπου συνεχίζει να εργάζεται και σήμερα ως χορογράφος), επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από τα μοναδικά sold out του περασμένου φθινοπώρου με τον «Σπάρτακο» και τη «Λίμνη των Κύκνων», για να παρουσιάσει με 100 συντελεστές μια υπερπαραγωγή, τη χορογραφία του για την «Ωραία Κοιμωμένη»!

·         3-4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
BALLET FLAMENCO DE ANDALUCIA

Το πιο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φλαμένκο της Ισπανίας έρχεται στο Badminton για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά  «Metáfora», που έως τώρα έχει ενθουσιάσει το κοινό κι έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε όλα τα θέατρα που έχει φιλοξενηθεί ανά τον κόσμο. Το πολυβραβευμένο μπαλέτο, με οδηγό τον χορογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Ruben Olmo, μας ξεναγεί στο ρυθμό, τον καημό και το πάθος της Ανδαλουσίας, γενέτειρας του φλαμένκο, με μια αναδρομή στην τέχνη του φλαμένκο, από την αρχέγονη καταγωγή του ως τις σύγχρονες εκδοχές και επιρροές του.

·         9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
«ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ»

Η σειρά συναυλιών «Τα Θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού», που επιμελείται ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, ξεκινά με ένα συναυλιακό γεγονός. Πολυαγαπημένα τραγούδια από τον πολύχρωμο πλανήτη του Μάνου Χατζιδάκι, έτσι όπως καταγράφηκαν στη δισκογραφία ως έργα με τους τίτλους «Λαϊκή αγορά» και «Ρωμαϊκή αγορά», όπου ένας από τους ερμηνευτές ήταν ο Ηλίας Λιούγκος.
Μανούλα μου, Το Κυπαρισσάκι, Στο Λαύριο γίνεται χορός, Ξημερώνει, (Πάει) Έφυγε το τρένο, Μια πόλη μαγική, Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς, Χάρτινο το φεγγαράκι, Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι, Θάλασσα πλατιά, Το μαντολίνο, Το πέλαγο είναι βαθύ… Ενδεικτικά λίγοι τίτλοι από το πρόγραμμα για να μας πλημμυρίσει η γοητευτική μουσική γλώσσα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Ναι, ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν γόης. Και αυτή η γοητεία του αποτελεί την πεμπτουσία της μουσικής του, που αναστατώνει τις αισθήσεις και τη σκέψη μας.
Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Καλλιόπη Βέτα, Χρήστος Θηβαίος, Ηλίας Λιούγκος, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Ορφέας Περίδης.

·         11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
«17:37 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – LA BOCA»

Η παράσταση της Πέμης Ζούνη εγκαινίασε την 7η θεατρική σεζόν του Θεάτρου Badminton στις 8 Σεπτεμβρίου και επαναλαμβάνεται μετά από απαίτηση πολλών θεατών που δεν πρόλαβαν να τη δουν. Ελλάδα και Αργεντινή συναντιούνται σε ένα λιμάνι. Σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Έξι πρόσωπα, ο καθένας με την ιστορία και τις μνήμες του, με τους αποχωρισμούς και τα όνειρά του. Κυρίαρχο θέμα η αναμονή. Όπλα τους το τραγούδι και ο χορός. Τάνγκο και ζεϊμπέκικο, μπάλος και τσακαρέρα. Καρναβάλι και διαδήλωση. Εικόνες του ‘30, του ‘70 και του 2012. Όλα μπερδεύονται γλυκά και όλα τους ενώνουν. Μια θεατρική παραγωγή που ανέβηκε ως κορύφωση του Φεστιβάλ Tango Acropolis. Συμμετέχουν γνωστά ζευγάρια της ελληνικής tango σκηνής.

·          19, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ & 3, 10 & 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
«ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΤΤΙΚ»

Η παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς την χρονιά που μας πέρασε, μετά από απαίτηση πολλών θεατών, επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Badminton για πέντε μόνο Δευτέρες. Ο Αττίκ και η Μάντρα του θα ξαναζωντανέψουν μπροστά στο κοινό και όλοι θα ξανατραγουδήσουμε τα τραγούδια μιας εποχής που νοσταλγούμε όλο και περισσότερο. Ένας 20μελής θίασος από εκλεκτούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές «αναζητούν τον Αττίκ», το ύφος και το ήθος μιας ολόκληρης εποχής, μέσα από μνήμες και αισθήσεις, κείμενα και τραγούδια που σφράγισαν την ευαισθησία μας. Μια αναδρομή χωρίς διάθεση ρετρό, αλλά με πολύ χιούμορ, σαρκασμό, τρυφερότητα και συγκίνηση. Στο επίκεντρο μια χορταστική επιλογή από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Αττίκ και άλλων κορυφαίων συνθετών της εποχής.  Τα κείμενα και η έρευνα είναι του Λάμπρου Λιάβα και η σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου. Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά) οι Νίνα Λοτσάρη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άκης Σακελλαρίου και η Ζωζώ Σαπουντζάκη.


22-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: MOSCOW STANISLAVSKY MUSIC THEATER Giuseppe Verdi - LA TRAVIATA

Το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky & Nemirovich-Danchenko επιστρέφει στο Θέατρο Badminton για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Giuseppe Verdi με την όπερα «La Traviata» και 150 συντελεστές: τη συμφωνική ορχήστρα, τη χορωδία, το μπαλέτο και σπουδαίους λυρικούς τραγουδιστές της ιστορικής Όπερας της Μόσχας, μεταξύ των οποίων και την κορυφαία σοπράνο Hibla Gerzmava.
Την παραγωγή της ΤΡΑΒΙΑΤΑ, που έκανε πρεμιέρα στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2006 και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Θεάτρου Στανισλάφσκι, σκηνοθετεί με ανατρεπτική ματιά ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας, Alexander Titel, τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Alexander Korobov, ο οποίος θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα στο Badminton, τη σκηνογραφία ο Vladimir Arefiev, ενώ στη Διεύθυνση της Χορωδίας είναι ο Stanislav Lycov.
Ο Titel και τα πρωτότυπα σκηνικά του Arefiev μεταφέρουν την όπερα  σε καμπαρέ, γκαλερί και βιτρίνες πολυτελείας με ψευτοαριστοκράτες και εμπόρους έργων τέχνης, σαν σε χολυγουντιανό φιλμ της δεκαετίας του 50.
Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της Όπερας, και όχι μόνο, το Θέατρο Στανισλάφσκι σε ένα ανέβασμα της ΤΡΑΒΙΑΤΑ που έχει αποθεωθεί σε μεγάλα λυρικά θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής.
 ·  
     26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ:
NATIONAL CHINESE ACROBATIC TROUP “SPLENDID”

Το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας έρχεται στο Θέατρο Badminton με τη νέα του παράσταση «Splendid», για να γίνουν πιο …λαμπερές οι φετινές γιορτινές ημέρες για μικρούς και μεγάλους. Οι μάστερ της ακροβατικής τέχνης με έναν 50μελή θίασο ακροβατών, που αποτελούν την κινέζικη …εθνική ομάδα, θα εντυπωσιάσουν το κοινό με τα απίστευτα ακροβατικά τους τα οποία έχουν αποσπάσει τα σπουδαιότερα βραβεία σε όλα τα φεστιβάλ που παρουσιάστηκαν.
Το «Splendid», μία μεγαλειώδης παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας, θεωρείται η αρτιότερη παράσταση στην ιστορία του συγκροτήματος, που ξεκινά  την παγκόσμια περιοδεία του από το Θέατρο Badminton.

·         11-13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
VOCAPEOPLE

Οι ξεκαρδιστικοί Vocapeople επιστρέφουν ανανεωμένοι για να μας …τρελάνουν για μια ακόμη φορά. Έχετε δει ποτέ ορχήστρα χωρίς μουσικά όργανα? Οι 8 φιλικοί εξωγήινοι από τον πλανήτη Voca «προσγειώνονται» ξανά στο Θέατρο Badminton και μας κάνουν να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε για τη μουσική!
VOCA PEOPLE - Το νέο «διαγαλαξιακό» μουσικό θεατρικό φαινόμενο, που συνδυάζει φωνές, ήχους και τραγούδι α καπέλα με τη σύγχρονη τέχνη του beat box, η οποία μιμείται τους ήχους μιας πλήρους ορχήστρας (ντραμς, τρομπέτες, κιθάρες κ.ά) χωρίς τη χρήση μουσικών οργάνων! Μια αξέχαστη εμπειρία με πρωταγωνιστές τη μουσική ιδιοφυία και το χιούμορ!
Οι VOCAPEOPLE αποτελούνται από 8 ταλαντούχους μουσικούς – εξωγήινους: 3 εξωγήινες τραγουδίστριες (άλτο, μέτζο, σοπράνο) και 3 εξωγήινους τραγουδιστές (μπάσος, βαρύτονος, τενόρος) αλλά και 2 εξωγήινους καλλιτέχνες του beat box και φέρνουν επί σκηνής καινούριες, «φρέσκιες» μουσικές ενορχηστρώσεις αποδίδοντας μοναδικά περισσότερα από 70 διάσημα χιτ, τραγούδια και μελωδίες όλων των εποχών.

·         19-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
GALA BALLET DE L’ OPERA DE PARIS
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΝΟΥΡΕΓΙΕΦ»

Μεγάλα αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού τιμούν τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Rudolph Nureyiev (Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μπαλέτου από το 1983 έως το 1989), παρουσιάζοντας ένα γκαλά με ορισμένες από τις πιο σημαντικές χορογραφίες που έκαναν τον Νουρέγιεφ γνωστό σε όλη την υφήλιο. Το Θέατρο Badminton έχει την τιμή να φιλοξενήσει αυτό το αφιέρωμα στον αξεπέραστο αστέρα του χορού, με τη συμμετοχή των κορυφαίων σολίστ του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, του παλαιότερου συγκροτήματος μπαλέτου στον κόσμο.

·         ΑΠΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
«ΟΙ ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ …ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ»

…Λόγω των ραγδαίων μετεξελίξεων και της μετενέργειας, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και οι «Άγαμοι Θύται» σύσσωμοι μετατίθενται στο κέντρο συγκέντρωσης λαθροκαλλιτεχνών στο Θέατρο Badminton στο Γουδή. Θα εκτελέσουν …στα έξι μέτρα την κωμική, θεατρική, μουσικοσατυρική υπερπαραγωγή «ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ …ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ»,  μετεξέλιξη της θρυλικής παράστασης της Θεσσαλονίκης, η οποία μετά από …παταγώδη επιτυχία, …εξανάγκασε 40.000(!!!)  θεατές να την παρακολουθήσουν.

·         ΑΠΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
«ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΑΔΝΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΤΑΥΡΩΝ»

Το πρώτο ελληνικό παιδικό έργο που ανεβάζει το Θέατρο Badminton, είναι μια υπερπαραγωγή που συνδυάζει το υπερθέαμα με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Είκοσι καλλιτέχνες –εναέριοι ακροβάτες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί­ ζωντανεύουν τους άθλους του μυθικού ήρωα Θησέα, το μεγάλο ταξίδι του στο νησί των Ταύρων και τη συνάντηση των δύο πολιτισμών - από τη μια το μέτρο και ο λόγος της Αθήνας κι από την άλλη ο μυστικισμός και η πυγμή της Μινωϊκής θαλασσοκρατίας..
Σε αυτή την παραγωγή του Θεάτρου Badminton και του Μιχάλη Αδάμ, τα κείμενα υπογράφει ο βραβευμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης, ενώ τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία η Σοφία Σπυράτου. Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια έχει αναλάβει ο Μανώλης Παντελιδάκης.

·         22-24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ:
E. VAKHTANGOV THEATER
MIKHAIL LERMONTOV’S “MASQUERADE”
         
Μετά την περυσινή τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία του «Θείου Βάνια», το Θέατρο Ε. Vakhtangov της Μόσχας επιστρέφει στο θέατρο Badminton, με την καταπληκτική παράσταση «Μασκαράτα» του Μιχαήλ Λέρμοντοφ, ένα θεατρικό έργο σε τέσσερις πράξεις που εκτυλίσσεται στην Αγία Πετρούπολη του 1830.  Το έργο που ήταν απαγορευμένο από την τσαρική λογοκρισία είναι ένα δράμα ζήλιας και σκιαγραφεί αδυσώπητα την ρωσική αριστοκρατία, με τον μοναχικό ήρωα σ’ έναν κόσμο χαρτοπαιξίας και ματαιότητας. Η «Μασκαράτα» αποτελεί την κορωνίδα των παραγωγών του Θεάτρου Βακτάνγκοφ, με την εκατονταετή ιστορία στα θεατρικά δρώμενα της Μόσχας, της «Μέκκας» του παγκόσμιου Θεάτρου.
Το Ακαδημαϊκό Κρατικό Θέατρο της Μόσχας Ε. Vakhtangov συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο διάσημα ρωσικά θέατρα, έχοντας στο ενεργητικό του από κλασικές τραγωδίες μέχρι «σκανδαλιάρικα» βαριετέ. Ο θίασός του αποτελείται από διάσημους ηθοποιούς στη Ρωσία, αλλά και στο εξωτερικό, όπως είναι οι  Y.Borisova, V.Etush, Y.Yakovlev, V.Lanovoy, L.Maksakova, I.Kupchenko, V.Shalevich, E.Knyazev, M.Aronova, M.Sukhanov, S.Makovetsky, V.Simonov, Y.Rutberg, A.Dubrovskaya, L.Velezhneva και πολλοί άλλοι.

·         ΑΠΟ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ
«ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ»       

Μία μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή του Θεάτρου Badminton με τριάντα ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές για τα χρυσά χρόνια της ελληνικής επιθεώρησης.
Η «κυρία Επιθεώρηση» ζωντανεύει τις περιπέτειές της, τα σουξέ της και τους έρωτές της από τα μέσα της δεκαετίας του 30 έως τις παραμονές της δικτατορίας του 67. Ερωτευμένη με την Ελλάδα και διχασμένη, όπως η Ελλάδα. Ουσιαστικά, η Ελλάδα μέσα από την επιθεώρηση.
            «Θα σε Πάρω να Φύγουμε». Ένα υπερθέαμα που περνά μέσα από τις      μεγαλύτερες επιτυχίες της Αθηναϊκής επιθεώρησης, με πρόσωπα μυθικά        και τραγούδια αθάνατα.
Τα κείμενα και την έρευνα υπογράφει ο Άγγελος Πυριόχος, ο οποίος διαθέτει και το πιο πλήρες αρχείο για το αγαπημένο αυτό θεατρικό είδος. Στη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες θα είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, ενώ στα σκηνικά και τα κοστούμια η Εύα Νάθενα. Τη μουσική διεύθυνση και τη διεύθυνση της ζωντανής ορχήστρας έχει αναλάβει ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός. Την παραγωγή υπογράφει ο Μιχάλης Αδάμ. Στον υπό διαμόρφωση 30μελή θίασο πρωταγωνιστεί σε ένα ρόλο έκπληξη ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...